Начало


 

Програма за 24 май  Габрово

 

9.30 ч. Тържествен молебен в чест на празника в храм "Успение на Пресвета Богородица" 

 

9.45 ч. Литийно шествие от храм "Успение на Пресвета Богородица" до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя

 

10.00 ч. Тържествено шествие на габровските детски градини и училища, Технически университет, просветни и културни институции и граждани

 

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

 

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“  от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“,  ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“  и ул. „Иван Гюзелев“.

 

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север - юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг - север – на Шиваров мост.

 

С цел недопускане на инциденти, Община Габрово призовава участниците в движението да спазват стриктно въведените ограничения и да изпълняват указанията на контролните органи. 

 

 

ПРАЗНИЧНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 МАЙ ТРЯВНА

ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАЪА КНИЖОВНОСТ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА, ШЕСТВИЕ И ИЗПРАЩАНЕ НА ВИПУСК 2024

 

В навечерието на един от най-светлите български национални празници 24 май, Община Трявна кани тревненци и гости на града за съвместно отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Трявна.

 

По традиция тържествата във възрожденския град ще започнат с празнична програма и изпращане на абитуриентите от Випуск 2024 в двора на СУ "Петко Рачев Славейков" - град Трявна. Кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев официално ще поздрави зрелостниците с връчване на поздравителен адрес и плакет под формата на ключ с герба на Община Трявна. Своите поздравления към тях ще отправи и председателят на Общински съвет - Трявна г-жа Златка Донева-Цанева.

 

  

Програмата ще продължи с празнично шествие от паметника на Ангел Кънчев до барелефите на Петко и Пенчо Славейкови и паметника на Петко Славейков в Трявна, където ръководството на Община Трявна, деца и възпитаници на детски градини и училища, ще поднесат цветя в знак на признателност.

 

Събитието ще премине под звуците на барабанчик, портрети на патрони на образователните институции, знаменца с лика на светите братя Кирил и Методий и ще достигне до площад „Капитан дядо Никола“.

 

Общоградското честване ще започне в 10:30 ч. с официално награждаване на изявени учители и ученици, спечелили първи места на областно ниво от Община Трявна за учебната 2023/2024 година, чиито почетни плакети и грамоти ще бъдат връчени от кмета г-н Денчо Минев.

 

Празничен концерт с участието на деца от ДГ Светлина - гр. Трявна и ОДЗ "Калина" - гр. Трявна и възпитаници на ОУ "Проф. Пенчо Н Райков" гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ ще приповдигнат още повече настроението на всички присъстващи в Деня на българската просвета и култура.

 

Фолклорно веселие с извиване на кръшно хоро на мегдана ще постави тематичен финал на тазгодишните чествания по случай 24 май в Трявна.

 

Снимки с Випуск 2024 на НГПИ „Тревненска школа“ може да си направите от 15:00 ч. до 17:00 ч. на площад „Капитан дядо Никола“, а с Випуск 2024 на СУ „Петко Р. Славейков“ след 18:00 ч., когато ще започне и дефилирането им по червения килим пред учебното заведение.

 

Информираме гражданите, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ ще бъде ограничено за всички МПС от 09:00 ч. до 20:00 ч. на 24 май 2024 г. Празничното шествие от паметника на Ангел Кънчев до пешеходната зона в 10:00 ч. ще бъде ескортирано с полицейски патрул.

 

  

Младежки център – Габрово, Инспекция по труда и Бюро по труда, Габрово организират съвместно събитие „Ще работя през ваканцията“. То е насочено към младежите под и над 18 години, които нямат голям опит на трудовия пазар, и цели да им даде насоки в търсенето на работа, да ги ориентира как се случва постъпването, включително и ако са непълнолетни, какви документи трябва да имат, за какво да внимават.

 

Събитието ще се проведе в Ритуална зала на Община Габрово на 29 май, сряда, от 16 часа. Безплатно е и не изисква предварително записване.

 

Бюрото по труда ще представи услугите си, от които могат да се възползват младите хора, ще им обясни как могат да се регистрират, как да получат помощ при професионалното си ориентиране, изготвянето на автобиография и мотивационно писмо, как и къде да търсят работа.

 

Инспекцията по труда ще отговори на много от въпросите, с които се сблъскват младежите - от каква възраст имат право да започнат работа, какви документи и разрешения трябва да имат, колко часа на ден имат право да работят, какви са правата им като работещи, но и задълженията, има ли труд който не могат да изпълняват, ако са непълнолетни, къде могат да се оплачат, ако работодателят не спазва договора им или злоупотребява с труда им. 

 

Много младежи ще започнат работа през лятната ваканция и събитието цели да ги предпази от некоректните практики, но и да им покаже, че освен права, имат и задължения, които работодателите ще очакват от тях да изпълняват съвестно и отговорно.

 

Поканени са и всички младежи, които вече работят, но имат въпроси относно взаимоотношенията си с работодателя им.

 

Летни занимания за малките ученици в Габрово

 

За поредна година Община Габрово и учебните заведения в града организират „Летни занимания“ за деца от първи до четвърти клас, с начална дата 3 юни /за учениците от I – III клас/ и 17 юни /за учениците от IV клас/.

 

Заниманията ще се провеждат от 08:00 до 17:00 часа и ще продължат до края на  месец юни, 2024 година.

 

Инициативата е в помощ на родителите на малките ученици и осмисля времето на децата в ателиета по интереси и развлечения на открито.

 

Програмата предвижда излети сред природата, посещения на музеи в Трявна и Дряново, на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Районно Управление на МВР, Регионална библиотека “Априлов-Палаузов“, Регионално депо за отпадъци, ОП “Благоустрояване“, „Елви“ ООД, включване в спортни прояви, приложни изкуства  и др.

 

Записването стартира онлайн от 07 до 22 май на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово.

 

Линк за регистрация за "Летни занимания":

https://gis.gabrovo.bg/survey123/share/18c3038abb434ea58904dbffa3d739a3

 

 

 

 

 

Театрална работилница „Арт-21“

 

Работилницата се организира за младежи от 13 до 18 години, като заниманията ще се проведат на ул. „Станционна“ №5, етаж 3. Трите направления, по които ще работи, са сценична реч и правоговор, актьорско майсторство и музика, допълват организаторите. 

 

Валери Белев е роден в Габрово, завършил е НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на Стефан Данаилов, актьор на свободна практика. В родния си град той се отдава на мисията да помага на младите и подрастващите в ориентирането им към духовното в нашия живот и израстването им като достойни хора. Белев споделя, че целта му е те да придобият самочувствие, да могат да говорят пред група хора, да могат да се представят и да не се притесняват да покажат кои са и какво могат пред аудитория. 

 

 

 

 

 

МОН публикува Списъка със защитени детски градини и защитени училища в Република България за учебната 2023/2024 г.

 

Общо 7 са образователните и детските заведения в област Габрово, които попадат в обхвата му. Всички те се намират на територията на Община Севлиево, като са разположени в малки населени места- Батошево, Градница, Добромирка, Крамолин, Шумата.

 

 

 

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“ В ГАБРОВО ОСИГУРЯВА ЗА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПЛАТФОРМА „УЧА.СЕ”

 

  

За поредна година габровските ученици от І до XІІ клас ще могат да се възползват от ресурсите, които сайтът „Уча.се“ предлага на място в РБ „Априлов – Палаузов”.

 

Работни места са обособени в Детски отдел на библиотеката (сградата на читалище „Априлов – Палаузов”) и в читалня „Д-р Петър Цончев” (централна сграда), където децата и младежите могат необезпокоявани да работят над училищните си проекти и домашни задания.

 

Платформата „Уча.се“ има много голям брой регистрирани потребители, спечелила е популярност и се радва на доверието на българските ученици, техните учители и родители. Тя е утвърдена като един от предпочитаните методи за подготовка за училище и предлага достъп до 25 000 видео урока, теста и преговора с мисловни карти, съобразени с официалната училищна програма на лесен и разбираем език.

 

За да ползвате този информационен ресурс е необходимо да сте регистриран потребител на РБ „Априлов-Палаузов“.

 

Работно време в Детски отдел:

Зимен сезон - от 9.00 до 17.30 ч. (от понеделник до петък);

Летен сезон – от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък).

 

Работно време в читалня „Д-р Петър Цончев”– от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък)

 

 

Кампания "Безопасност за децата" стартира !

 

 

ПОДАЙ СИГНАЛ НА: www.bezopasnostzadecata.bg

 

Всеки, който пожелае, може да подаде сигнал на сайта за следните нередности:

1.Липсваща или захабена пътна маркировка на пешеходните пътеки;

2.Липса на видимо поставени пътни знаци за пешеходните пътеки;

3.Липса, компрометирани или неправилно монтирани оградни съоръжения пред входа и изхода на учебното заведение, които трябва да възпрепятстват изненадващото изскачане на децата върху пътното платно;

4.Липса на добро улично осветление около пешеходните пътеки;

5.Нужда от поставянето на изкуствени неравности на платната пред входовете и изходите на учебното заведени;

6.Наличие на растителност, пречеща на видимостта около входовете и изходите на учебните заведения.

 

Подайте сигнал на: www.bezopasnostzadecata.bg

 


 

Работно време с читатели:
от понеделник до петък:
09.00ч. – 18.30 ч.

 

Контакти

гр.Габрово, 5300
пл. "Възраждане"№23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

       

 

Е-образование - Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта