Начало


 

  

Община Габрово  ще подкрепи

21-ото издание на инициативата за кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“

 


За поредна година кметът на Община Габрово Таня Христова ще подкрепи инициативата за кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“  и ще посрещне някой любопитен, мотивиран и пълен с идеи ученик, който има желание да участват пряко в работата на институцията и да види как минава един динамичен ден. Към нея през настоящата година се присъединяват и заместник – кметът по „Устройство на територията“ арх. Николай Меразчиев и секретарят на общината Полина Тихова, които ще разкрията интересни моменти от тяхната работа. 

 

Желаещите да заемат за ден техните позиции могат да кандидатстват, като първо се регистрират в сайта на „Мениджър за един ден“, и подадат кандидатурата си:

- за позицията Кмет на Община Габрово:  https://mfd.jabulgaria.org/job/kmet-gabrovo/

-за позицията Заместник – кмет „Устройство на територията“: https://mfd.jabulgaria.org/job/zamestnik-kmet-ustroystvo-na-teritoriata/

-за позицията Секретар на Община Габрово: https://mfd.jabulgaria.org/job/sekretar-gabrovo/

 

Ако искаш да станеш част от нашия екип, макар и само за един ден, кандидатствай!

 

За нас ще бъде удоволствие да те посрещнем в Община Габрово. Един ден не е достатъчен да научиш всичко, но е достатъчен, да провокира интерес, за да можеш  натрупаните впечатления по-късно да развиеш в умения.

 

Инициативата е организирана от Джуниър Ачийвмънт България и е достъпна за младежи, ученици и студенти от цялата страна. Тази година посланието на кампанията е „Започни от тук!“.

 

 

 

 

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ МЛАДЕЖИ ОТ

ОБЩИНА ГАБРОВО И ОБЛАСТТА!

 

  

Младежки център Габрово е в търсене на млади хора с идеи, които да подкрепи през текущата 2023 г. – ЕВРОПЕЙСКАТА ГОДИНА НА УМЕНИЯТА!

 

Ако вие сте между 15 и 29 години и присърце ви е някаква кауза, искате да  реализирате събитие/инициатива/проект/идея с обществена и социална значимост, ние сме насреща.

 

Младежки център Габрово за втора поредна година стартира конкурс за младежки инициативи. Участието е с разработване на проектно предложение чрез използването на специално създаден за целите на конкурса формуляр за кандидатстване.

 

Желаещите трябва да формулират и опишат своите идеи, какво целят чрез тяхното реализиране, какви средства ще бъдат необходими за изпълнението им, как обществото ще бъде информирано за проектите и предполагаемите резултати от тях.

 

ВАЖНО УСЛОВИЕ: ДЕЙНОСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО!

 

Повече подробна информация можете да откриете в прикачения файл -> Програма за финансиране 2023

Формуляр за кандидатстване

 

Програмата е отворена през цялата 2023 година, а срокът за изпълнение на проектите е не по-късно от 1 април 2024 г.

 

 

 

5 - 6 АПРИЛ 2023 г.

 

17:00 ч. – 19:00 ч. ГОТОВИ ЗА УСПЕХ

 

АКАДЕМИЯ АТЛАНТИДА НА ГОСТИ В ГАБРОВО

 

Добре дошли на 5 и 6 април в Ритуална зала Габрово, където Академия Атлантида ще представи дейността си и ще организира демо уроци за деца 1-2 клас!

 

Попълнете формата за записване: http://bit.ly/3yzSMJY

Местата са ограничени.

 

Събитието се организира с подкрепата на Фондация Атлантида, Община Габрово и Фондация Reach for Change.

 

Ако сте родител, учител или просто човек, който се интересува от съвременно иновативно обучение по математика, заповядайте на безплатно събитие “Готови за Успех!" в град Габрово.

 

На това събитие ще ви запознаем с дейностите на Академия Атлантида:

  • Какъв е нашият алтернативен модел на обучение?
  • Как математиката може да се превърне в инструмент за личностно развитие?
  • Как се изгражда иновативна среда за развитие на талантливи деца?
  • Какви са най-новите тенденции в сферата на състезателната математика за малки ученици?
  • Какви са перспективите за развитие на неформално образование чрез математика?

 

Всеки родител иска да подготви детето си за успех в живота и да подсигури неговото бъдеще.

 

Начина това да бъде постигнато идва чрез затвърждаване на личните му качества и изграждане на стремеж за развитие у детето.

 

Извънкласни дейности като състезателна математика увеличават самочувствието на детето, развиват логическото мислене, повишават готовността за вземане на решения и справянето с проблеми.

 

Ритуална зала Габрово, Вход свободен!

 

 

„Дни на кариерата“ на 6 април в ТУ – Габрово с JobTiger

 

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на форума Национални дни на кариерата 2023 | National Career Days 2023.

 

 

Събитието ще се проведе на 6 април от 10:00 до 14:00 часа в сградата на Университетската библиотека.

 

До момента в 22-ото издание на най-голямото кариерно изложение в България са заявили участие 15 компании от различни сфери на икономиката. От „Национални дни на кариерата“ е започнал професионалният път на над 53 000 човека.

 

Регистрация за присъствените събития с QR код чрез ScanFactor: с опция за директно споделяне на автобиографията с работодатели – максимално лесно и с още по-голям шанс за посетителите да се откроят.

 

Регистрацията е безплатна:

За събития на живо: https://www.scanfactor.com/login/

За виртуалния ден: https://app.brazenconnect.com/events/0JZVp

 

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“ В ГАБРОВО ОСИГУРЯВА ЗА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПЛАТФОРМА „УЧА.СЕ”

 

  

За поредна година габровските ученици от І до XІІ клас ще могат да се възползват от ресурсите, които сайтът „Уча.се“ предлага на място в РБ „Априлов – Палаузов”.

 

Работни места са обособени в Детски отдел на библиотеката (сградата на читалище „Априлов – Палаузов”) и в читалня „Д-р Петър Цончев” (централна сграда), където децата и младежите могат необезпокоявани да работят над училищните си проекти и домашни задания.

 

Платформата „Уча.се“ има много голям брой регистрирани потребители, спечелила е популярност и се радва на доверието на българските ученици, техните учители и родители. Тя е утвърдена като един от предпочитаните методи за подготовка за училище и предлага достъп до 25 000 видео урока, теста и преговора с мисловни карти, съобразени с официалната училищна програма на лесен и разбираем език.

 

За да ползвате този информационен ресурс е необходимо да сте регистриран потребител на РБ „Априлов-Палаузов“.

 

Работно време в Детски отдел:

Зимен сезон - от 9.00 до 17.30 ч. (от понеделник до петък);

Летен сезон – от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък).

 

Работно време в читалня „Д-р Петър Цончев”– от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък)

 

 

 

Кампания "Безопасност за децата" стартира !

 

 

ПОДАЙ СИГНАЛ НА: www.bezopasnostzadecata.bg

 

Всеки, който пожелае, може да подаде сигнал на сайта за следните нередности:

1.Липсваща или захабена пътна маркировка на пешеходните пътеки;

2.Липса на видимо поставени пътни знаци за пешеходните пътеки;

3.Липса, компрометирани или неправилно монтирани оградни съоръжения пред входа и изхода на учебното заведение, които трябва да възпрепятстват изненадващото изскачане на децата върху пътното платно;

4.Липса на добро улично осветление около пешеходните пътеки;

5.Нужда от поставянето на изкуствени неравности на платната пред входовете и изходите на учебното заведени;

6.Наличие на растителност, пречеща на видимостта около входовете и изходите на учебните заведения.

 

Подайте сигнал на: www.bezopasnostzadecata.bg

 

 

От МОН обявиха датите на ваканциите и изпитите през новата учебна година

 

По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна година. Според проекта на заповед, публикуван за обществено обсъждане, ваканцията между първия и втория срок ще бъде пет дни – от 1 до 5 февруари 2023 г. Досега тя беше само един ден, което е твърде малко за възстановяване на силите на учители и ученици.

 

За да компенсира недостатъчното време за отдих, миналата зима министърът на образованието и науката обяви четири допълнителни дни за неучебни и заедно със съботите и неделите училищата затвориха за цели девет дни. Сега по-дългата междусрочна почивка става норма.

 

Последният ден на октомври 2022 г. ще бъде неучебен. Така есенната ваканция ще бъде четири дни, включително празничния 1 ноември. Последните учебни занятия за 2022 г. ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 г. Великденската ваканция ще започне на 8 април 2023 г. за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат отново в училище на 18 април 2023 г.

 

Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Ако предложението на МОН бъде прието, матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г.

 

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика - на 16 юни 2023 г.

 

Източник: NOVA TV


 

Работно време с читатели:
от понеделник до петък:
09.00ч. – 18.30 ч.

 

Контакти

гр.Габрово, 5300
пл. "Възраждане"№23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

       

 

Е-образование - Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта