Начало


 

Още едно вълшебно лято предстои в библиотеката

 

 

За поредна година, в дните от 1 юни до 1 септември 2023 г., екипът на РБ „Априлов-Палаузов“, заедно със своите доброволци и партньори, е подготвил лятна ваканционна програма за децата и тийнейджърите на Габрово и региона.

 

Специално на 1 юни – Международния ден на детето, ще има забавни образователни игри и надпревари на открито под мотото „Това го знае всяко хлапе“– в централен градски парк до библиотеката, от 10.00 до 12.00 ч., а в по-късните часове на празничния ден, от 17.00 ч. започва „Габровчетата празнуват” с „Комплекс за социално – здравни услуги” на Община Габрово .

 

Инициативите от 1 юни поставят началото на забавното лято 2023 - „Летни приключения“ в Габровската регионална библиотека. Във всеки ден от седмицата, от 10.00 до 12.00 ч., до края на август са организирани ателиета, четения, игри :

 

  • Всеки понеделник - „Приказки в картинки“ - занимания за най-малките (от 4 до 6 години). Детски отдел, 10:00 - 12:00 ч.;
  • Всеки вторник - „Приказна броеница“ - четене на приказки. Детски отдел, 10:00 - 12:00 ч.;
  • Всяка сряда - „Цветна магия” - четения, игри и забавления на открито в парка зад библиотеката.;
  • Всеки четвъртък - „Работилничка за вълшебства“ - творчески ателиета. Детски отдел, 10:00 - 12:00 ч.;
  • Всеки петък - „Деца - доброволци в ролята на помощник-библиотекари“. Детски отдел, 10:00 - 12:00 ч.

 

Скъпи родители, учители и близки на чудесните деца на Габрово, направете своите планове за лятната ваканция на Вашите деца и включете в тях инициативите на РБ «Априлов-Палаузов»!

 

 

На вниманието на родителите на  бъдещите първокласници

 

Община Габрово уведомява, че на сайта за прием в 1 клас https://priem.gabrovo.bg/ са публикувани График на дейностите за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Габрово за учебната 2023/2024 година и Правила за електронен прием в първи клас в общинските училища не територията на община Габрово за учебната 2023/2024 година.

 

 

 

Представят възможностите за сътрудничество

между науката и бизнеса на 15 юни в ТУ – Габрово

 

Регионална среща под надслов „От наука към иновации“ ще се проведе на 15 юни 2023 г. в библиотеката на Технически университет – Габрово. Организатор е Изпълнителната агенция „Програма за образование“, която е управляващ орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. (ОПНОИР).

 

Срещата е продължение на инициативата от миналата година за стимулиране на контактите и изграждането на партньорства между центровете за върхови постижения и центровете за компетентност и бизнеса.

 

По време на събитието ще бъде отчетен напредъкът по изграждането на центровете и начините за сътрудничество с бизнеса. Научната експертиза и възможностите за приложни изследвания на всеки от центровете ще бъдат представени спрямо отделните тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация: „Информатика и ИКТ“ и „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии“, „Мехатроника и чисти технологии“ и „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“. Представителите на бизнеса и общините ще дискутират техни проблеми, които биха могли да бъдат решени в сътрудничество с центровете.

 

За участие в събитието се изисква предварителна регистрация до 12 юни 2023 г. на следната електронна форма.

 

Шестте центъра за върхови постижения и десетте центъра за компетентност, изградени по ОПНОИР, са гръбнакът на научноизследователската инфраструктура в България. Те ще бъдат подкрепени и през новия програмен период 2021 – 2027 г. по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация с фокус върху научните изследвания и сътрудничеството с индустрията и бизнеса. Изпълнителна агенция „Програма за образование“ е определена за междинно звено по две приоритетни направления – „Устойчиво развитие на националния капацитет за научни изследвания и иновации“ и „Стимулиране на международното научно сътрудничество и участието в рамковите програми на Европейския съюз“. Повече за центровете можете да научите в „Проекти на фокус“.

 

 

  

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование област Габрово във връзка със своята консултативна, диагностична и образователна дейност организира за всички деца и ученици от област Габрово безплатни консултации с:

- Логопед

- Психолог

- Специален педагог/ ресурсен учител

- Слухово-речеви рехабилитатор

- Ерготерапевт 

 

Консултациите ще се провеждат в периода от 5 - 9 Юни и 4 – 8 Септември в сградата на РЦПППО – Габрово и в присъствието на родител.

 

За повече информация и записване:

066/ 800214 - служ. телефон на РЦПППО Габрово

тел: 0878619698 - Росица Чернева - директор РЦПППО Габрово

На място в РЦПППО Габрово, ул. „Брянска“ №3 /в сградата на ПТГ „ Д-р Никола Василиади“/

 

Summer STROI.ACADEMY 2023

 

 

Тазгодишното издание на Summer STROI.ACADEMY ще се проведе от 7-ми до 9-ти юли в град Габрово. През трите дни работа по редица практически строителни задачи, ще бъдат организирани 10 работни площадки, където участниците ще могат да се докоснат до едни от най-иновативните материали в сферата. По време на Summer STROI.ACADEMY 2023 над 20 ментори ще споделят опит и знания, както и ще съдействат за професионалната реализация на младите, мотивирани ученици и студенти. Презентации от професионалисти  от сферата и вдъхновяващи лекции от вдъхновяващи личности също са част от програмата.

 

Summer STROI.ACADEMY е креативно приключение и време за личностно развитие, кариерна насока и забавление. 

 

Ще прекараш 3 незабравими дни с ментори, експерти, които да ти помогнат със знанията и опита си.

 

Лятната строителна академия е тридневен летен строителен камп, предназначен за ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас и студенти първи курс с интерес към развитие в сферата на архитектурата и строителството. 

 

Мисията на проекта е да мотивира младите участници да продължат бъдещето си в сектора, като останат и се развиват в България. Академията има за цел да ги запознае с безкрайните възможности за професионална реализация в бранша, като им позволява да черпят знания от ментори с дългогодишен опит и на различни ръководни позиции, участвайки в множество практически задачи. 

 

Кандидатствай сега на сайта на Summer STROI.ACADEMY. Крайният срок е 15-ти юни. 

 

Можете да прочетете впечатленията на участници от миналите издания тук.

 

А какво споделиха с нас менторите прочетете тук.

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ МЛАДЕЖИ ОТ

ОБЩИНА ГАБРОВО И ОБЛАСТТА!

 

  

Младежки център Габрово е в търсене на млади хора с идеи, които да подкрепи през текущата 2023 г. – ЕВРОПЕЙСКАТА ГОДИНА НА УМЕНИЯТА!

 

Ако вие сте между 15 и 29 години и присърце ви е някаква кауза, искате да  реализирате събитие/инициатива/проект/идея с обществена и социална значимост, ние сме насреща.

 

Младежки център Габрово за втора поредна година стартира конкурс за младежки инициативи. Участието е с разработване на проектно предложение чрез използването на специално създаден за целите на конкурса формуляр за кандидатстване.

 

Желаещите трябва да формулират и опишат своите идеи, какво целят чрез тяхното реализиране, какви средства ще бъдат необходими за изпълнението им, как обществото ще бъде информирано за проектите и предполагаемите резултати от тях.

 

ВАЖНО УСЛОВИЕ: ДЕЙНОСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО!

 

Повече подробна информация можете да откриете в прикачения файл -> Програма за финансиране 2023

Формуляр за кандидатстване

 

Програмата е отворена през цялата 2023 година, а срокът за изпълнение на проектите е не по-късно от 1 април 2024 г.

 

 

 

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“ В ГАБРОВО ОСИГУРЯВА ЗА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПЛАТФОРМА „УЧА.СЕ”

 

  

За поредна година габровските ученици от І до XІІ клас ще могат да се възползват от ресурсите, които сайтът „Уча.се“ предлага на място в РБ „Априлов – Палаузов”.

 

Работни места са обособени в Детски отдел на библиотеката (сградата на читалище „Априлов – Палаузов”) и в читалня „Д-р Петър Цончев” (централна сграда), където децата и младежите могат необезпокоявани да работят над училищните си проекти и домашни задания.

 

Платформата „Уча.се“ има много голям брой регистрирани потребители, спечелила е популярност и се радва на доверието на българските ученици, техните учители и родители. Тя е утвърдена като един от предпочитаните методи за подготовка за училище и предлага достъп до 25 000 видео урока, теста и преговора с мисловни карти, съобразени с официалната училищна програма на лесен и разбираем език.

 

За да ползвате този информационен ресурс е необходимо да сте регистриран потребител на РБ „Априлов-Палаузов“.

 

Работно време в Детски отдел:

Зимен сезон - от 9.00 до 17.30 ч. (от понеделник до петък);

Летен сезон – от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък).

 

Работно време в читалня „Д-р Петър Цончев”– от 9.00 до 18.30 ч. (от понеделник до петък)

 

 

 

Кампания "Безопасност за децата" стартира !

 

 

ПОДАЙ СИГНАЛ НА: www.bezopasnostzadecata.bg

 

Всеки, който пожелае, може да подаде сигнал на сайта за следните нередности:

1.Липсваща или захабена пътна маркировка на пешеходните пътеки;

2.Липса на видимо поставени пътни знаци за пешеходните пътеки;

3.Липса, компрометирани или неправилно монтирани оградни съоръжения пред входа и изхода на учебното заведение, които трябва да възпрепятстват изненадващото изскачане на децата върху пътното платно;

4.Липса на добро улично осветление около пешеходните пътеки;

5.Нужда от поставянето на изкуствени неравности на платната пред входовете и изходите на учебното заведени;

6.Наличие на растителност, пречеща на видимостта около входовете и изходите на учебните заведения.

 

Подайте сигнал на: www.bezopasnostzadecata.bg

 

 

От МОН обявиха датите на ваканциите и изпитите през новата учебна година

 

По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна година. Според проекта на заповед, публикуван за обществено обсъждане, ваканцията между първия и втория срок ще бъде пет дни – от 1 до 5 февруари 2023 г. Досега тя беше само един ден, което е твърде малко за възстановяване на силите на учители и ученици.

 

За да компенсира недостатъчното време за отдих, миналата зима министърът на образованието и науката обяви четири допълнителни дни за неучебни и заедно със съботите и неделите училищата затвориха за цели девет дни. Сега по-дългата междусрочна почивка става норма.

 

Последният ден на октомври 2022 г. ще бъде неучебен. Така есенната ваканция ще бъде четири дни, включително празничния 1 ноември. Последните учебни занятия за 2022 г. ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 г. Великденската ваканция ще започне на 8 април 2023 г. за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат отново в училище на 18 април 2023 г.

 

Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Ако предложението на МОН бъде прието, матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г.

 

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика - на 16 юни 2023 г.

 

Източник: NOVA TV


 

Работно време с читатели:
от понеделник до петък:
09.00ч. – 18.30 ч.

 

Контакти

гр.Габрово, 5300
пл. "Възраждане"№23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

       

 

Е-образование - Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта