Новини


 

 

МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ХУДОЖЕСТВЕНО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА

ТЕМА „СОЛИДАРНОСТ В ДЕЙСТВИЕ“

 

След проведения литаратурен конкурс на тема „Солидарност в действие“, младежка инициативна група и екипът на фондация „Ценности, добродетели, интегритет“ (ФЦДИ) обявяват следващата инициатива: младежки конкурс за художествено изображение на тема „Солидарност в действие“! Конкурсът не е съревнователен, а е селекитивен. От 20 юни до 10 август 2021 г. автори от 14 до 30 години могат да изпращат рисунки/картини, фотографии, колажи и други изобразителни или дигитални творби по темата на конкурса на имейл: solidarity.in.action.bg@gmail.com!

 

Селекционна комисия в състав от членове на младежката група, инициирала едноименния проект „Солидарност в действие“ (по програма „Европейски корпус за солидарност“ на Европейския съюз) и на екипа на фондацията ще направи предварителен подбор на творби с най-висока съдържателна и художествена стойност, които ще бъдат публикувани на страницата на проекта във фейсбук на адрес https://www.facebook.com/солидарност-в-действие-106759354855050/. След период на гласуване от страна на публиката там ще бъдат излъчени и своеобразните призьори на конкурса.

 

След приключването на конкурса за художествено изображение ще бъде подготвен и издаден (в електронен вариант) кратък сборник с текстове от вече проведения литературния конкурс на същата тема и изображения от изобразителния конкурс. Междувременно, продължаваме да приемаме и нови литературни творби на тема „Солидарност в действие“ за тази публикация.

 

Автори на отличени творби по конкурса за художествено изображение ще бъдат поканени да участват в тренинг за младежки работници, който ФЦДИ организира от 29-ти август до 4-ти септември 2021 г. в гр. Самоков с участието на младежи и младежки работници от 8 европейски дъrжави.

По време на това международно събитие участниците в тренинга ще имат възможност да създадат нови (изобразителни и/или литературни) творби, а по мотиви от тях ще бъдат създадени и превъплътени от участиците в обучението кратки театрални миниатюри на тема „Солидарност в действие“.

 

Очакваме с нетърпение вашите изобразителни творби и бъдещата ни съвместна работа в творческа общност! Допълнителни въпроси за конкурса може да задавате на същия имейл (solidarity.in.action.bg@gmail.com) и/или на телефон 087 788-1220.

 

 

 

 

   

Безплатна Лятна академия за ученици!

 

Ученици от цялата страна могат да се запишат за Лятната академия на "Заедно в час". Тази година академията ще се проведе ОНЛАЙН в периода от 26 юли до 12 август.

 

Целта на академията е да повиши мотивацията за учене на учениците и да подобри подготовката им по изучаваните предмети.

 

 

Регистрация до 30 юни!

 

За информация тук!

 

 

 

За информация кликни тук!

 

На 20.06.2021 г. от 19:00 ч.

 

19:00 ч. Гостува студентски театър на Нов български унивеврситет ''Гилгаме'' - спектакъл на департамент ''театър'' към НБУ. Кръгла маса и разговори с кандидат студенти в различни специалности на НБУ, уъркшоп за деца!

 

Драматичен татър ''Рачо Стоянов''

 

Ученици и учители с безплатни почивки през лятото

 

Ученици и учители ще могат да се възползват от безплатни почивки. Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

 

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учениците и педагогическия персонал, тъй като за тях последните 2 година бяха изключително натоварени със своите последствия в много отношения. Това означава, че ние ще дадем възможност на 30 хил. ученици да посетят по определен ред туристическите места – хотели. Това ще стане през туристическите оператори. С тях ще има и медицински персонал, който също ще може да летува безплатно. Един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват тежко на децата. Една от основните цели е да им създадем такава среда. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

 

Училищата ще могат да кандидатстват за новата услуга, спазвайки условията на програмата. Ще могат да участват не повече от 70 деца от едно училище. Няма да има диференциране между големи и малки ученици.

 

Източник: КМЕТА.bg

 

 

 

 

 

Международният конкурс и изложба за детско изкуство (The International Children’s Art Exhibition- ICAE) е основан през 1970 г. в Осака, Япония и е спонсориран от Pentel. Основната цел на конкурсът е да изследва живото въображение на децата. Конкурсът  ICAE дава на децата на възраст от 3 до 15 години възможност да покажат своето творчество чрез рисунки и колажи. Pentel вярва, че изкуството обхваща всички области на развитието и насърчава креативността у децата. Помага да се развие интелигентността и личността на детето и му дава възможност да изрази себе си.

 

В конкурса всяка година участват десетки хиляди рисунки на деца от цял ​​свят. Известният съдийски състав в Токио включва представители на Biiku Bunka Kyokai (Фондацията за художествено образование в Япония), преподаватели по изкуства и учители от участващите страни.

 

Произведенията на изкуството се оценяват въз основа на оригиналност, ясно изразено съдържание и културен израз.

 

Всяка година Международната изложба за детско изкуство започва турне в Япония. В изложбата са представени печеливши творби от всички държави

 

 Информация за 52-ри Международен конкурс Pentel ICAE:

 

1. Конкурсът е отворен за всички деца на възраст от 3 до 15 години.

2. Приемаме приложения с непубликувани графични произведения с размери до 54см х 38см.

3. Конкурсът няма определена тема.

4. Един формуляр за вписване (ФОРМА № 1) от формуляра за участие трябва да бъде попълнен и прикрепен към долния десен ъгъл на гърба на всяка подадена рисунка.

5. Към всеки подаден пакет от рисунки трябва да има приложен списък на всички рисунки (ФОРМА № 2), който включва номера на вписване, заглавие на рисунката и името и пола на всеки участник.

6. Всички рисунки от едно училище/школа трябва да бъдат изпратени като един пакет. Индивидуални рисунки, отговарящи на правилата по-горе, също могат да се изпращат и да участват в конкурса.

7. Всяко дете може да участва само с една рисунка.

8. Приемат се само рисунки, отговарящи на горните правила.

9. Представените рисунки ще станат собственост на спонсорите и няма да бъдат върнати.

10. Тази година Pentel ще подари художествени материали (цветни моливи и пастели) на всеки участник в конкурса. След изтичане на крайния срок за подаване на рисунките, от централата на Pentel ще получим информация за участниците от България. Те ще могат да получат наградата си на място във всеки офис на OK Office или с доставка по куриер за тяхна сметка. За повече информация за получаване на подаръците, моля свържете се с нас чрез лично съобщение на Facebook страницта ни- Pentel Bulgaria или в Instagram на @pentel_bulgaria.

 

 

ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС

 

Община Габрово информира родителите на бъдещите първокласници, че Централизираната система за прием в първи клас ще бъде отворена за регистрация в 11:00 часа на 27 май 2021 г. Към системата кликни тук.

 

ГРАФИК на дейностите за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Габрово за учебната 2021/2022 година кликни тук.

 

Одобриха паралелките в Държавния план – прием

за учебната 2021/2022 г.

 

 

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и съгласува предложението на Регионално управление на образованието – Габрово за Държавния план – прием за учебната 2021 – 2022 година. Одобрени са 38 паралелки за областта, което представлява максимално определената квота от Министерството на образованието и науката.

 

Застъпени са 17 професионални направления, а делът на професионалната подготовка е близо 70 %. Три са чуждоезиковите паралелки за областта и те са в Национална Априловска гимназия.

 

Общо четири са новите професии за областта, които се предлагат. Това са „Маркетингови проучвания“ в НАГ, „Електрически превозни средства“ в ПТГ „Д-р Никола Василиади“, „Локомотиви и вагони“ в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и „Промишлена естетика и дизайн“ в ПГ по транспорт и машиностроене, с. Градница.

 

Предложени профилирани паралелки за прием след VII клас са:

 

Две в СУ „Отец Паисий“ – Габрово – „Графичен дизайнер“ и „Строителство и архитектура“; една паралелка в СУ „Райчо Каролев“ – Габрово – „Физическо възпитание и спорт“; пет паралелки в НАГ, от които една „Хуманитерни науки“, три „Чужди езици“ и „Маркетингови проучвания“; четири паралелки в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ –математически профил, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Природни науки“ и „Системно програмиране“; пет паралелки в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – „Приложно програмиране“, „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“, „Автотранспортна техника“ и „Електрически превозни средства“; в ПГТ „Пенчо Семов“ са шест паралелки – „Икономика и мениджмънт“, „Организация на хотелиерството“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, Производство на хляб и хлебни изделия“ и „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“; една паралелка „Природни науки“ е в СУ „Максим Райкович“ – Дряново; в ПГИ „Рачо Стояново“ – Дряново подкрепени паралелки са „Машини и системи с ЦПУ“, „Локомотиви и вагони“ и „Организация на туризма и свободното време“; две паралелки са в ПГ по транспорт и машиностроене в с. Градница – „Промишлена естетика и дизайн“ и „Автотранспортна техника“; четири паралелки в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево – „Машини и системи с ЦПУ“, „Електрообзавеждане на производството“, „Промишлена електроника“ и „Компютърна техника и технологии“; три паралелки са одобрени за СУ „Васил Левски“ – Севлиево – с математически профил, природни науки и предприемачески профил; „Механизация на селското стопанство“ и „Спедиция, транспорт и складова логистика“ в ПГ „Марин Попов“ и една паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ П.Р.Славейков“ – Трявна.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

Подкрепа за психичното здраве на вашето дете при връщането в училище по време на COVID-19

Как родителите могат да помогнат на децата си да се справят със своите чувства при отварянето на училищата

 

кликни тук

 

 

НАЦИОНАЛЕН  КОНКУРС

за литературно творчество и изобразително изкуство

„Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”- 2021

 

 1. ЛИТЕРАТУРНО ТВОРЧЕСТВО -  написване на есе, приказка, стихотворение по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев

          

ЦЕЛИ:

 

 • Децата на България да научат повече за сладкодумния разказвач на приказки Ангел Каралийчев и да навлязат в неговия вълшебен творчески свят;
 • Да формира у подрастващите определени нравствени и етични нагласи: вяра в победата на доброто и справедливото; стремеж към красивото и духовното; човеколюбие и състрадание към по-слабите и страдащите, към социално онеправданите; уважение към достойнството на човека;
 • Да развива умения за творческо писане в различните литературни жанрове; да стимулира детското въображение, да даде възможност за изява на самостоятелно мислене, на творческа индивидуалност.

 

УЧАСТНИЦИ:

 

Участниците са разпределени в три възрастови групи:

 • Първа възрастова група: І – ІV клас;
 • Втора възрастова група: V – VІІ клас;
 • Трета възрастова група:  VIII –ХІІ клас.

Конкурсът се провежда задочно.

 

Участниците развиват тематична литературна разработка под формата на есе, приказка, разказ, стихотворение, която представят в три екземпляра на хартиен носител, а не на E-mail

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ И КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:

 • Последователност и логичност на изложението;
 • Литературна и правописна грамотност;
 • Представяне на лична позиция;
 • Умения за аргументиране;
 • Оригиналност.

 

ПРИМЕРНИ ТЕМАТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

 

 • Животът като основна ценност в творчеството на Ангел Каралийчев;
 • Красотата на българската природа – извор на душевната енергия на селския народ;
 • Романтика и фолклор в приказното творчество на Ангел Каралийчев;
 • Нравствената красота на обикновения човек в приказките и разказите на Ангел Каралийчев.

 

Конкурсните работи се придружават със следната информация:

 • Трите имена на участника;
 • Възраст, клас;
 • Училище, ЦПЛР, школа;
 • Точен адрес с пощенски код и телефон за контакти.
 • Име, адрес и телефон за контакти на учителя-консултант, активно подпомогнал участника.

 

 

 1. ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – за детски творби на изобразителното изкуство по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев

 

ЦЕЛИ:

 • Да стимулира и развива детското творчество в областта на изобразителното изкуство; да помогне на децата да открият своите художествени заложби; да формира творчески индивидуалности;

 • Да стимулира детското въображение и образно мислене; да даде възможност на децата  да изразят своите чувства, настроения и вътрешните си преживявания чрез художествените средства на изобразителните и пластичните изкуства;

 • Децата на България да научат повече за сладкодумния разказвач на приказки Ангел Каралийчев и да навлязат в неговия вълшебен творчески свят;

 

УЧАСТНИЦИ:

Класирането ще бъде извършено в три възрастови групи от всички видове училища, извънучилищни звена и школи:

 • Първа възрастова група: І – ІV клас;
 • Втора възрастова група: V – VІІ клас;
 • Трета възрастова група: VІІІ –ХІІ клас.

Конкурсът се провежда задочно.

.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:

 

 1. Раздел „Рисунка“  
 • Всеки участник има право да изпрати не повече от две рисунки (илюстрации) по тематиката на конкурса с размери 35/50 см., без паспарту. Разрешено е използването на всякакви техники и средства – акварел, темперни бои, пастели, графика, молив, туш, колаж.
 • Рисунките не трябва да са гледани (копирани) от списания, картички или илюстровани книги.
 • На гърба на всяка рисунка трябва да бъдат отбелязани четливо:
 • Трите имена на автора;
 • Клас и възраст;
 • Училище, ЦПЛР, школа;
 • Точен адрес с пощенски код, телефонq е-mail
 • Име, адрес и телефон за контакти на учителя-консултант, активно подпомогнал участника.

 

 1. Раздел „Приложно изкуство“
 • Учениците могат да участват индивидуално или колективно с изработени от тях произведения на приложното изкуство – пластики, пана, керамика, дърворезба и др. пластични форми.
 • Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация:
 • Трите имена на автора;
 • Клас и възраст;
 • Училище, ЦПЛР, школа, клуб;
 • Точен адрес с пощенски код, телефон, е-mail
 • Име, адрес и телефон за контакти на учителя-консултант, активно подпомогнал участника.

 

Информираме Ви, че личните данни на участниците в Националния конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” ще бъдат обработени и използвани единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящия конкурс, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и в съответствие с Вътрешните правила на Национален дворец на децата.

 

Всички права на участниците относно обработката на личните им данни могат да се осъществяват писмено на адреса на Национален дворец на децата – София 1309, бул. Александър Стамболийски 191 или на електронен адрес: npc.bg@abv.bg

Уведомяваме Ви, че снимки или видеозаписи, включващи участници в събитията на Националния дворец на децата, могат да бъдат публикувани с нетърговска цел в електронните и печатните медии.

 

Всички творби трябва да бъдат изпратени най-късно до 21.04.2021 г. на адрес:

 

 1. София, бул. Александър Стамболийски 191

Национален дворец на децата, ст. 404

За  конкурса „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”

E-mail: npc.bg@abv.bg; www.npc-bg.org

За допълнителна информация: тел.: 02/ 929 28 95 в. 404.

 

Класираните на първо, второ и трето място участници от всяка възрастова група ще бъдат отличени с грамоти и материални награди.

 

Представените творби не се връщат на участниците. Те остават собственост на Националния дворец на децата и се използват за благотворителни цели.

 

Церемонията по награждаването на отличените участници ще се състои на 20.05.2021 г. от 11.00 часа в Националния дворец на децата.

 

През месец май

 

 

 

 

Национален конкурс

„С какво ви изненадва физиката“?

 

Организатори: Българска наука и ЧОУ „Томас Едисън“

 

Цели на конкурса:

Популяризиране на физиката сред деца и възрастни

 

Условия на конкурса:

Конкурсът е предназначен за ученици от 7, 8 и 9-ти клас от цялата страна. Учениците се състезават в категория за съответния клас. Есетата на победителите ще бъдат публикувани в специална книга с научни публикации, издадена от Българска Наука, като извънреден брой на списанието. Също така, те ще получат сертификати за  призови места и медийна популяризация. Кандидатите трябва да напишат есета по зададената тема, с минимум 500 думи.  Добавянето на мултимедия (изображения, видеоклипове, заснети собствени експерименти, макети и рисунки) към есетата е позволено и насърчено. Есетата могат да бъдат и под формата на поезия без ограничение на стила.

 

Позволено е добавянето на мултимедия (изображения, видеоклипове, заснети собствени експерименти, макети и рисунки) към есетата. Те могат да бъдат и под формата на поезия, без ограничение на стила, но задължително в doc(x).

 

Краен срок за кандидатстване: 1 май 2021 г.

 

Срок за награждаване – 15 юни 2021 г.

 

Изпращайте есета на адрес: physics_te@abv.bg

 

“Във всяко дете се крие читател”

 

“Във всяко дете се крие читател”

- новата кампания на Книговище и Фондация “Америка за България”

 

Образователната платформа "Книговище" започва 2021 с нова кампания за насърчаване на детското четене - “Във всяко дете се крие читател”. С финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” ще осигурим на 500 класа в България абонаменти за онлайн играта за развиване на четивната грамотност "Книговище". 

 

Кампанията има две основни цели. Първата е да помогне на деца от 1. до 7. клас чрез игра да открият удоволствието от четенето. Според редица проучвания то е по-важно за успеха на едно дете дори от финансовите възможности, образованието и социалния статус на семейството му. Втората цел на проекта е да предостави на учителите съвременен инструмент за насърчаване на четивната грамотност, която е ключ за развитие на уменията на 21. век.

 

“Във всяко дете се крие читател” приканва учителите и техните ученици от 1. до 7. клас от малки и големи населени места да се включат в инициативата и да заявят своя безплатен абонамент за "Книговище". 

 

Ето как:

Класният ръководител трябва да направи нова група в "Книговище" с поне 15 деца (ако децата в класа са по-малко, книговищната група може да е по-малка). Вижте как става това оттук.

 

Децата в групата трябва да решат поне по един куиз в "Книговище" през своите профили. С регистрацията на нов профил децата и учителите имат безплатен достъп до всички въпросници и функции на платформата в продължение на 20 дни.

 

Учителят трябва да заяви по имейл (на info@knigovishte.bg) желанието за безплатен абонамент на класа, като посочи своето име, училището и класа, на който преподава.

 

Щом изпълнят тези условия, учителят и класът получават абонамент с достъп до всички функции на "Книговище" до 15. септември 2021 г., както и възможност да се абонират за учебната 2021/2022 година срещу символична сума. Единственият ангажимент на децата е да използват платформата, а на учителя им - да попълва кратка анкета (до 7 минути) веднъж на два или три месеца. 

 

Очакваме Ви с нетърпение и с още много изненади!

 

Не се колебайте - лесно е. Колкото по-рано се включите, толкова повече читатели ще откриете сред своите ученици!

 

Книговище.бг е образователна платформа, която по модерен начин и чрез игра насърчава осмислящото четене сред децата, помага за изграждането на добра четивна и функционална грамотност и възпитава любов към книгите. В Книговище.бг има над 1200 специално създадени куиза по детска литература - по детски книги, приказки, енциклопедии и текстове от читанки. Решавайки ги, децата като на игра проверяват доколко са разбрали прочетеното, трупат точки, съкровища и читателски нива чрез верните отговори и се състезават със своите връстници. Междувременно започват да четат повече, подобряват четенето си с разбиране, разгръщат своето въображение, научават се да разграничават значимото от маловажното в текста, да формулират въпроси, градят емпатия и откриват удоволствието от света на литературата. 

 

Книговище.бг е и образователен инструмент за учителя, чрез който той лесно може да сверява доколко учениците разбират текстовете от читанките и книгите, които четат, да ги на награждава с дигитални грамоти и свидетелства и с лекота да изгради една ползотворна и добронамерена състезателна среда за обсъждане на детска литература. "Книговище" спестява време на учителя в ежедневната му работа. Учителите в "Книговище" споделят, че и след два месеца в играта в класа четящите деца са повече, всички четат повече книги, разбират текстовете по-добре, подобряват резултатите си и по другите предмети и имат смислени занимания и разговори в междучасията. Повече за "Книговище" като образователен инструмент може да прочетете тук.

 

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.

 

 

Важна и полезна информация за всички родители!

 

 

 

 

 

МИНИ СУПЕР МОДЕЛС ОРГАНИЗИРА КАСТИНГ ЗА РЕАЛИТИ ШОУ

 

Детска модна Агенция Mini Super Models организира БЕЗПЛАТЕН кастинг за деца и тийнейджъри от 4 до 17г., както и ексклузивно за бебета и новородени от 0 до 3г. за участие в нов риалити шоу формат – „Малките модели на България“

Кастингът е национален и се провежда онлайн, а одобрените кандидати се канят на втори кръг, който се провежда на живо в няколко града в страната.

Възрастовите категории, са:

От 0 до 3 г. *ексклузивно за България

От 4 до 6 г.

От 7 до 9 г.

От 10 до 13 г.

От 14 до 17 г. **ново

 

Кандидатствайте ТУК

Събитие от Център за творческо обучение


 

Работно време с читатели:
от понеделник до петък:
09.00ч. – 18.30 ч.

 

Контакти

гр.Габрово, 5300
пл. "Възраждане"№23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

   
Е-образование - Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта